5 Mayıs 2013 Pazar

90'lar - Kağıt Bebekler

90'lar... Çocukların ellerinde İphone'lar İpad'ler yokken oyuncaklar vardı. Erkek çocuklarının ellerinde arabaları, kamyonları; kız çocuklarının oyuncak bebekleri, oyuncak evleri. Başı hep Barbie ve oyuncakları çekiyordu tabii ki. Ama 90'lar çocukluğundan hatırladığım en güzel şeylerden biri de kağıt bebeklerdi.

Gazetelerle birlikte gelirdi. Ayşegül, Oya, Şebnem adında olanları vardı. Tek bir maket bebek arkasındaki üçgen ayaklar üzerinde dururdu ve yanında bin bir renkte kağıttan elbise, etek, pantolon, bluz gelirdi. Özene bezene o kıyafetler kesilir (ki doğru bir şekilde kesmek çok önemliydi. Yoksa elbise bebeğin üzerinde düzgünce duramazdı.) daha sonra tutturma yerlerinden  bebeğin üzerine asılırdı. O gün evde geçirilecekse pantolon geçirilirse altına. Üstüne de belki bir gömlek. Ya da akşama bir baloya davetliyse en şık elbisesi giydirilirdi. (Her şey hayal gücüne kalmıştı.)

Bu bebekler sayesinde el becerileri gelişti küçük kızlarımızın. Yaratıcılıklarını kullandılar, kendi elbiselerini çizip boyayıp kestiler, kendi kreasyonlarını yaptılar. Bunları yaparken de çokça eğlenip mutlu olduklarını da belirtmeme gerek yok sanırım.


Teknoloji biraz daha gelişince internetteki kız giydirme oyunları oynanmaya başladı. Elbiseler 3. boyuta ulaştırıldı. Ama bence hiçbir zaman o kağıttan bebeklerin yerini dolduramadı. Evet daha çok çeşit vardı, daha renkli daha gerçekçilerdi. Ama o elbiseler kesilirken ve üzerine giydirilirken o elbiseyi kendisi dikmiş gibi sevinen çocuklar vardı.

Akşam akşam nostaljimi de yaptım. Ben 90'ları çok severim. O sıralarda çocuktum ufacıktım ama hatırladığım kısmını doyasıya yaşadım ve mutlulukla hatırlıyorum.

Diyorum ki yani; 90'lar hakkında daha çok yazım olacak.

Not: Kendime bir kağıt bebek yapıp cicili bicili giydirmek istiyorum. En yakın zamanda gerçekleştireceğim.

Mutlu günler

2 yorum:

  1. Ben bu bebekleri çok ama çok özledim onları tekrar bulup oynamayı çok isterim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için teşekkürler 😃 Tam bir yıl sonra görmüş olsam da… Nostaljik şeyler zaman zaman geri dönüyor bunun da döneceğini düşünüyorum.

      Sil